HAC SÖZLÜĞÜ

HAC SÖZLÜĞÜ

ARAFAT
Mekke’nin yaklaşık 25 km. güney doğusunda, Harem sınırları dışında bir bölgenin adıdır. Haccın iki rüknünden biri olan “Vakfe” Zilhicce’nin 9’uncu günü burada yapılır. “Cebel-i rahme” denilen tepe de buradadır. Burada bulunan Nemire Mescidi’nin güney kısmı, Arafat bölgesinin dışında kalır.
CİNAYET
Hac’da cezayı gerektiren fiil ve davranışlara “cinayet” denir.
FİDYE
İbadette yapılan kusur ve noksanların tamamlanması için ödenen cezalara “fidye” denir.
HAC
Belirli zamanda Kabe’yi ve etrafındaki bir kısım kutsal yerleri usulüne uygun olarak ziyaret etmektir.
HACER-İ ESVED
18-19 cm. kutrunda, kırmızımsı, esmer, parlak bir taştır. Kabe inşa edilirken Hz. İsmail tarafından Ebû Kubeys dağından getirilen bu mübarek taş, tavafa başlanacak yere işaret olmak üzere, halen bulunduğu köşeye konulmuştur.
HALK ve TAKSÎR
“Halk”, saçların dipten tıraş edilmesi; “taksîr” ise saçların kısaltılması, demektir.
İHRAM
Hac ve Umre niyetiyle, diğer zamanlarda helal olan bir kısım fiil ve davranışları, kişinin kendisine belirli bir süre için haram kılması demektir. Bu esnada erkeklerin büründükleri “rida ve izar” denilen iki parça örtüye de halk arasında “ihram” denilmektedir. İhram niyyet ve telbiye ile olur.

HAC SÖZLÜĞÜ

MAKAM-I İBRAHİM
Hz. İbrahim’in Kabe’yi inşa ederken iskele olarak kullandığı veya halkı hacca davet ederken üzerine çıktığı taşın bulunduğu yerdir. Mümkün olursa tavaf namazının burada kılınması uygundur.
MEKKÎ
Mekke’de ve mîkat sınırları içinde ikamet edenlerdir.
MENASİK
Hac ve umre ile ilgili fiil ve ibadetlere “menasik” denir.
MESCİD-İ HARAM
Mekke’de ortasında Kabe’nin bulunduğu cami-i şeriftir. Buna “Harem-i Şerif” de denir.”Haram” denilmesinin sebebi, ihtiram ve saygı vacip olduğu içindir. Kendisine karşı saygısızlık caiz olmadığı için, Mekke’ye de “Belde-i Haram” denilir.
MESCİD-İ NEBÎ
Medine-i Münevvere’de içinde Rasûlüllah (s.a)’in kabr-i seadetinin bulunduğu cami-i şerftir. Buna “Mescid-i Seadet” de denir. Bizzat Rasûlüllah (s.a) tarafından yaptırılmış, daha sonra muhtelif tarihlerde genişletilmiş ve yenilenmiştir.
MİNA
Müzdelife ile Mekke arasında, Harem sınırları içinde bir bölgenin adıdır. Büyük, Orta ve Küçük Cemreler buradadır. Bayram günleri “şeytan taşlama” denilen “remy-i cimar” burada yapılır. Hac ile ilgili kurbanlarda genellikle burada kesilir
MÜZDELİFE
Arafat ile Mina arasında Harem sınırları içinde bir bölgenin adıdır.

HAC SÖZLÜĞÜ

SA’Y
Safa ile Merve arasında gidip gelmektir. Safa’dan Merve’ye “4” gidiş, Merve’den Safa’ya “3” dönüş olmak üzere “7” şavt’tan ibarettir. Bütün tavaflardan sonra sa’y yapmak gerekmez. Hac ve umre için sadece birer defa sa’y yapılır.
SAFA ve MERVE
Mescid-i Haram’ın doğusunda yaklaşık 350 m. aralıklı iki tepedir. Güneyindeki Safa, kuzeyindeki ise Merve’dir. Sa’y bu iki tepe arasında yapılır.
ŞAVT
Tavafta: Hacer-i Esved’den başlayıp, tekrar aynı yere gelinceye kadar, Kabe’nin etrafını bir defa dolaşmaktır. “7” şavt, bir tavaf olur
Sa’y’de: Safa’dan Merve’ye gidiş ve Merve’den Safa’ya dönüşlerden herbirine “şavt” denir.
TAVAF
Hacer-i esved köşesinden başlayarak Kabe’nin etrafını usulüne göre yedi defa dolaşmaktır. Devirlerden her birine “şavt” denir.
TEHLÎL
(La ilahe illa’llahü vahdehû la şerike leh, lehü’l mülkü ve lehü’l-hamdü ve hüve ala külli şey’in kadîr)
“Allah’tan başka kulluk edilecek hiçbir ilah yoktur. Tektir, eşi ve ortağı yoktur. Mülk O’nun, hamd de O’nundur. O herşeye kadirdir.” demektir.
TEKBÎR
(Allahü ekber, Allahü ekber, La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve li’llahi’l-hamd.)
“Allah büyüktür, Allah büyüktür. Allah’tan başka kulluk edilecek hiç bir ilah yoktur. Allah büyüktür, Allah büyüktür. Hamd O’na mahsustur.”
TELBİYE
Lebbeyk, Allahümme Lebbeyk, lebbeyke la şerîke leke lebbeyk, İnne’l-hamde ve’nni’mete leke ve’l-mülk, la şerîke lek.

 

HAC SÖZLÜĞÜ